Soda oczyszczona to środek uniwersalny, z którego możemy korzystać na wiele sposobów. Jej obecność często uwzględniają przepisy na domowe ciasta, choć ograniczanie sody do roli proszku do pieczenia jest poważnym błędem. Co warto wiedzieć na temat jej właściwości? W jakich sytuacjach możemy z niej skorzystać?
Soda oczyszczona to nieorganiczny związek chemiczny, znany jako wodorowęglan sodu. Znana jest ona ze swych lekko żrących właściwości, dzięki czemu sprawdza się jako jeden z najskuteczniejszych środków czystości w wielu domach. Soda oczyszczona pochłania przykre zapachy, neutralizuje kwasy, a jako dodatek do żywności, pozwala zachować jej odpowiednie pH. Soda oczyszczona może się jednocześnie sprawdzić jako naturalny lek na wiele przypadłości. Dzięki niej możemy oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn i uporać się z jego zakwaszeniem. Po sodę oczyszczoną możemy też sięgnąć w chwili, gdy dokuczają nam problemy z trawieniem (np. nudności, wzdęcia czy gazy). Soda oczyszczona pomoże nam również przy infekcjach gardła oraz przy katarze. Po sodę oczyszczoną możemy sięgać również wtedy, gdy pokąszą nas owady, lub gdy przesadzimy z opalaniem się. Ten uniwersalny środek ma wyjątkowe właściwości, a im prędzej nauczymy się z nich korzystać, tym lepiej dla nas.